22 Haziran 2015 Pazartesi

30 Haziran Gecesi Saatler 1 Saniye Geri Alınacak!

Uzmanlar, Dünya'nın hızının yavaşlamasından dolayı 30 Haziran gecesi saatler 23.59.59'u gösterdiğinde saatin 1 saniye geri alınmasına karar verdiler.

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Dünya Rotasyon ve Referans Sistemi (IERS), Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş hızının yavaşlamasından dolayı 1 saniyelikfazladan zamanın oluştuğunu tespit etti. Uzmanlar ise bu tespitin ardından 30 Haziran’da dünyada saatlerin 1 saniye geri alınmasına karar verdi. 

30 haziran gecesi saatler 23.59.59’u gösterdiğinde 1 saniye geri alınacak. Yani tam bu anda iki kez aynı saniye gösterilmiş olacak. Bu sayede Dünya saatine 1 saniye eklenmiş olacak. 

Peki Neden Yapılıyor?

‘Amaan 1 saniyeden ne olacak, kalıversin işte’ diye düşünenler muhakkak olacaktır. Yalnız bunun yapılması için önemli bir sebep var. Dünya’nın dönme hızı, her gün saniyenin 2 binden biri kadar azalıyor. 1972 yılından beridir de belirli aralıklarla 1 saniye artış ekleniyor.  Çok önemli bir detaymış gibi görünmese de uzmanlar, bunun mutlaka yapılması gerektiğini öngörüyorlar.

Fakat eklenecek bu 1 saniye, bilişim uzmanları tarafından pek mantıklı bulunmuyor. Zira 1 saniyenin, birçok teknolojik sistemin arızalanmasına sebep olabileceği belirtiliyor. Örneğin aynı saniyenin tekrarlanması sırasında sistemlerin kararsız kalarak çakılma riskiyle karşı karşıya kalabileceği söyleniyor. En son 2012 yılında yaşanan 1 saniye eklenme sonrası Reddit, Forsquare, Yelp veLinkedIn gibi önemli web siteleri çakılmalar yaşadılar. 30 Haziran gecesi saatler 23.59.59’u gösterdiğinde 1 saniye yerine 2 saniye yaşandığında, çok sayıda bilgisayarın bunu tekrar bir arıza olarak algılayabileceği söyleniyor. 

Böyle bir sorun yaşamak istemeyen Google ise şimdiden önlemini almış durumda. 86,401 saniyesürecek olan 30 Haziran tarihine kadar saate milisaniye olarak ekleme yapacak olan Google, 1 Temmuz'a sorunsuz bir şekilde girmek istiyor. 
1 Temmuz'da Google'ın bu girişiminin başarılı olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz.

Kaynak: webtekno



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Site Ekleme, Link Ekleme, Toplist Sitesi
shopify traffic stats