2 Temmuz 2015 Perşembe

Beynimize Güvenebilmemiz İçin 6 Neden !

1- Kapı Eşiği Etkisi

  Daha önce Bir odaya girdikten sonra öylece dikilip buraya neden  gelmiştim diye hiç düşündünüz mü?

  Bunun sebebi beyninizin yeni bir çevreye girince uyum sağlama sürecini yeniden kalibre edebilmek için zamana ihtiyaç duyması ve hafızayı otomatik olarak sıfırlamasıdır.




2- Dilinin Ucunda Fenomeni

  Bildiğiniz, fakat dilinizin ucunda olan bir kelimeyi kısmi geri çağırma nedeniyle her an hatırlayabileceğinizi düşünürsünüz. Ancak beyniniz bu verilere hatalı ulaşmaya çalıştığı için bir türlü başarılı olamaz. Çoğu insan bu olayı her hafta en az bir kez yaşar; sebebi tamamaen açıklanamamıştır. 




3- Negatif Ön Yargı

  Kötü anılar iyi anılara kıyasla daha hızlı depolanır ve daha net hatırlanır. Bunun sebebi yaptığımız tehlikeli hataları bir daha tekrarlamamamız için olduğu tahmin edilmektedir. 


4- Google Etkisi

  Google gibi imkanlar kullanılarak kolayca ulaşılabilen hazır bilgiler ulaşılıp kullanıldıktan sonra çoğunlukla unutulur. Elde ettğimiz bilgileri daha sonra hatırlayamasak da bu bilgileri tekrar nereden bulabileceğimizi hatırlayabiliriz. İnsanlar erişimi her an mümkün olan Google gibi araçları kendi hafızalarının birer parçası olarak gördüklerinden dolayı internetteki hazır bilgilerin kendi hafızalarında da olduğunu kabul ederler. Bu tarz teknolojik araçlar insan beynini tembelleştirir ve geriletir. 



5- Bilgi Bozulması

  2012' de yapılmış bir araştırmaya göre beynimizin yaşanmış bir anıyı her hatırlayışında hafızamızdaki bu anıyla ilgili bilgiler biraz eskimekte ve zaman geçtikçe bozulmaktadır. 

6- Yanlış Hafıza 

  Daha önce hiç yaşanmamış olaylar hata yapılarak gerçekten yaşanmış gibi hatırlanabilir. 2002 yılıda yapılan bir çalışmada kendilerine sahte bir resim gösterilen insanların %50' si yanlışlıkla resimdeki olayı çocukluk yıllarında yaşadıklarını iddia etmişlerdi. 

Hafızanıza Hala Güveniyor Musunuz?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Site Ekleme, Link Ekleme, Toplist Sitesi
shopify traffic stats