1 Temmuz 2015 Çarşamba

Bir Dahinin Hayat Öyküsü

Stephen Hawking’in Hayatının Filmi Her Şeyin Teorisi




Ünlü bilim adamı Stephen Hawking ‘in hayatını konu alan Her Şeyin Teorisi (Teory of Everything) 27 Şubat  2015’de gösterime girecek ilginç filmlerde biri. Film, modern bilim ve teknoloji tarihini değiştiren İngiliz fizikçi ve teorisyen Stephen Hawking’in hayatından bir kesiti ele alıyor.

Odak noktası olarak Hawking’in 1965 ve 1991 yılları arasında evli kaldığı ilk eşi Jane Wilde ile olan ilişkini konu alan filmde, öğrencilik yıllarında başlayan ilişkilerine, birlikte bilim adına yaptıklarına ve hastalık teşhisiyle yaşadıkları sarsıntılara tanık olacağız. Filmin yönetmen koltuğunda ‘Man on Wire’, ‘Project Nim’ ve ‘Shadow Dancer’ filmlerinin Oscar ödüllü yönetmeni James Marsh bulunurken başrolleri Felicity Jones, Eddie Redmayne ve Emily Watson paylaşıyor. Stephen Hawking Kimdir ? Stephen Hawking 8 Ocak 1942’de Oxford İngiltere’de doğdu. Gençlik yıllarında bilim ve gökyüzü tutkusu haline geldi. 21 yaşına geldiğinde Cambridge Üniversitesi’nden Kozmoloji alanında eğitim görürken,  ALS (Amiyotropik Lateral Sklerosis) hastalığı teşhisi koyuldu. Bu ölümcül hastalığına rağmen fizik ve kozmoloji üzerine çığır açan bir çalışma ve herkesin erişebileceği kitaplar yazarak insanlığa yardım ediyor. Gençlik Zamanları Frank Isobel Hawking’in dört çocuğundan en büyüğü olan , Stephen William Hawking Galileo’nun 300. Ölüm yıldönümünde doğdu. Annesi Isobel Hawking Oxford Üniversitesi’ne 1930’larda gitmeye hak kazanan birkaç kadından biriydi. Babası Frank Hawking ise tropikal hastalıklarda özelleşmiş Oxford mezunu saygı duyulan bir tıbbi araştırmacıydı. 

Hawking 2.Dünya Savaşı’nın zorlu dönemlerinden birinde doğdu. Babası ilk çocuğunun zarar görmemesi için karısını Londra’dan Oxford’a götürdü. Hawkinglerin diğer çocukları Mary  1943, Philippa 1947’da doğarken, diğer erkek kardeşi Edward 1956’da evlat edinildi. Hawking’ler oldukça eksantrik bir aileydi. Akşam yemekleri sessizce yenirdi ve her Hawking kitap okumayı severdi. Ailenin arabası  eski bir Londra taksisiydi. Hawking’ler bodrumda arı besler, seralarında havai fişek yapardı. 1950’de Hawking’in babası Ulusal Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde Parazitoloji Bölümü’nün başına geldiğinde Stephen’ın tıbbi eğitim almasını istedi. Fakat Hawking bilim ve gökyüzüne tutkun olduğunu küçükken bile göstermişti. Annesi,” Stephen her zaman güçlü bir keşfetme duyusuna sahipti. Onu ancak yıldızların mutlu edebileceğini anlamıştım.” Olarak hatırlıyor.

 Akademik hayatını başlarında parlak bir öğrenci olarak hatırlansa da istisnai değildi. Tahta oyunlarını severdi. 16 yaşına geldiğinde toplama parçalarla basit matematik denklemlerini çözecek bir bilgisayar bile yapmıştı. Kızkardeşiyle tırmanmayı farklı yolları izlemeyi severdi. Dans etmeyi , kürek çekmeyi severdi. Ta ki 17 yaşında Oxford Üniversitesi’ne girene kadar. Sonrasında fizik özellikle de kozmoloji alanında yoğunlaştı. Hawking kendine göre günde ancak 1 saat okula ayırabiliyordu.

 Asla çok çalışmamıştı. 1962’de ise Cambridge Üniversitesi’nden kozmoloji doktorası aldı.  ALS Teşhisi 1963’e kadar ALS probleminin pek farkında olmayan Hawking , 1963’de Cambridge’de ilk yılına kadar tökezleyip düşene ve konuşması bozulana kadar bir değişiklik yaşamadı. Çoğu zaman hissettiği ufak zayıflıkları kendine sakladı. Babası hastalığını farkettiğinde onu doktora götürerek, 21 yaşındaki öğrenci için evi bir kliniğe döndürüldü. Sonunda Hawkinglerin çocuklarının ALS ‘nin ilk safhalarında olduğunu öğrendiler. ALS basitçe tanımlarsak, kasları kontrol eden sinirlerin çalışmayı bırakması denebilir. Doktorlar Stephen Hawking’e iki buçuk yıl ömür biçti. Bu haber Hawking ve ailesi açısından tabiki yıkıcıydı. Sonrasında hastanede bir müddet daha kaldıktan sonra taburcu edildi. Hawking’in hastalığı öğrenmesi daha önce yeterince önem vermediği derslerine yoğunlaşmasına ve ve doktorasını kazanmaya giden yolda çalışmasına yol açtı. Artık hayatından sıkılmıyordu ve hayatı daha dolu yaşamak istiyordu. ALS teşhisi konulduktan kısa bir süre sonra yeni yıl partisinde genç bir öğrenci olan Jane Wilde’la tanıştı. Aşık olduğu kadınla 1965’te evlendi.



Kara Delik Araştırması 

Genç Kozmolog Roger Penrose yıldızlar ve kara deliklerin oluşmasına ilişkin araştırmasından sonra, Hawking evrenin nasıl yaratıldığına kafa yormaya başladı. Böylece kara delikler ve evrene ait düşünceleri yeniden şekillendirerek yeni bir kariyere adım attı. Hastalığının etkileri giderek yavaşlasa da, 1969’a doğru fiziksel kontrolü giderek azaldı ve sonunda tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldı.1968’te ilk çocuğunun doğmasından 1 yıl sonra Hawking, Cambridge Astronomi Enstitüsü’nün bir üyesi oldu . 10 yıl sonrasında ise Timothy adında bir oğlu oldu.  İlk kitabı hayli teknik olan Large Scale Structure of Space-Time ‘ı (Uzay-Zamanın Büyük Boyuttaki Yapısı) 1975’te bastı. Ayrıca Penrose ile ekip oluşturarak onun çalışmasını genişletti. 

1974’te ise Hawking’in araştırması bilim dünyasından ünlü olmuştu bile. Araştırmada kara deliklerin bilgi boşlukları olmadığını gösterdi. Basitçe anlatılırsa, madde radyasyon formundadır ve çökmüş bir yıldızın çekiminden kaçabilir. Böylece Hawking radyasyonu doğdu. Bu çalışması bilim dünyasından büyük heyecan yarattı. Sadece 32 yaşındayken, Kraliyet Akademisi üyesi olarak kabul edildi. Ayrıca sonrasında en prestijli ödüllerden Albert Einstein ödülünü aldı. 1975’te Roma’ya giden Hawking Pius XI Bilim Madalya’sını Papa VI. Paul’den aldı . Sonrasında Caltech’te ve Gonville & Caius Koleji’nde profesör olarak çalıştıktan sonra, 1979’da Hawking tekrar Cambridge Üniversitesi’n döndü. 
1663’den beri sadece 14 kişiye verilen  Lucasian Matematik Profesörü ödülüne layık görülmüştür. Bu ödüle layık görülenlerden biri de Sör Isaac Newton.
Kaynak: Gerçekbilim







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Site Ekleme, Link Ekleme, Toplist Sitesi
shopify traffic stats